TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Geleneksel Sivas Müziği UNESCO Yolunda Paris’te
18 Ekim 2017 Çarşamba

Sivas UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamındaki çalışmalarına devam ediyor. Uzun süredir yapılan çalışmaların sonucu hazırlanan proje, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun desteğini alarak Sivas Belediyesi tarafından 16 Haziran 2017’de resmi olarak UNESCO Genel Merkezi’ne iletildi.

Sivas’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı adaylığı kapsamında 8-10 Ekim 2017 tarihleri arasında Sivas Belediyesi organizasyonu ile Paris’te UNESCO Genel Merkezi’ne ziyaret gerçekleştirildi. Sivas Belediye Başkanı Sami AYDIN öncülüğündeki heyette Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin KİLCİ, Başkan Yardımcısı Mahir KUZUCU, Sivas Belediyesi’nden Ertuğrul AYDIN, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Proje ekibinden Belediye adına Ahmet Turan BOZPOLAT, Ajans adına Yunus Emre ŞEKER ile bu alanda uzman akademisyenler yer aldı.

UNESCO Genel Merkezi’nde Yaratıcılık Bölümü Direktörü Jyoti HOSAGRAHAR ile yapılan toplantıya heyetin yanı sıra UNESCO Daimi Temsilcimiz Büyükekçi Altay CENGİZER ve Müsteşar Elif OKUTUCU katılım sağladı. Toplantıda proje ekibinin gerçekleştirdiği “Gelenekten Geleceğe Sivas’ta Müzik” başlıklı sunum sunumda proje hazırlık sürecinin yanı sıra, Sivas’ta süre gelen aşıklık geleneği, zengin kültürel yapı, halk oyunu formları, geleneksel enstrüman yapımcılığı, dini müzik formları, açık ve kapalı müzik alanları, projeler, festivaller ile fakülte, koro, kurs merkezi ve konservatuvar gibi müzik yapılarına vurgu yapıldı. Başkan Sami AYDIN toplantıda süreci en baştan beri desteklediklerini ve bu değerli kültürün uluslararası mecrada rahatlıkla karşılık bulabileceğine inandıklarını belirtti. Süreci katılımcı bir yaklaşımla yönettiklerini belirten Başkan, ilgili tüm paydaşların sinerjisi ile projenin ivme kazandığını belirtti. Toplantının ardından UNESCO Direktörüne, hazırlanan yayınları içeren bir set takdim edildi.

T.C. Paris Büyükelçiliği tarafından davet edilen heyet, burada adaylık süreci ve hazırlanan proje hakkında görüşmeler gerçekleştirdi. Paris Büyükelçisi Sn. İsmail Hakkı MUSA heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyet ifade ederek, adaylık sürecinde heyete başarılar diledi. Büyükelçiye Sivas müzik kültürünün en önemli simgelerinden olan el yapımı bir Sivas bağlaması takdim edildi.

Sivas Belediye Başkanı Sami AYDIN, bu yöndeki çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirterek, Sivas’ın müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmesinin şehrin sürdürülebilir kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Ayrıca, sürecin başında Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ile yapılan işbirliği nedeniyle Ajans ile projede katkısı olan tüm kurum ve kişilere teşekkürlerini ifade etti.
GÖRSELLER